Överlåtelsebesiktning – vid försäljning av fastighet

När ett hus eller annan fastighet ska överlåtas eller säljas, så behöver man se till att inte glömma bort att göra en överlåtelsebesiktning. Men vems skyldighet är det att en sådan görs?

Ni ska sälja ert hus och håller på att leta efter en ny bostad åt er och resten av familjen. Ni vill inte längre bo i hus utan har bestämt er tillsammans för att en lägenhet kommer att passa er mycket bättre. Ni har nämligen köpt ett sommarställe där ni kommer att spendera mycket tid och tycker då att det blir jobbigt att sköta om två hus. Då passar en lägenhet er mycket bättre. Det kommer att bli mycket att göra med sommarhuset och då är det skönt att slippa sköta om det andra huset också. Sommarhuset kommer vara som ett fritidshus. Där kommer ni spendera mycket tid under hela året.

En överlåtelsebesiktning ligger i bådas intresse

Innan försäljningen av ert hus kan ske och papper kan skrivas på, så måste det göras en besiktning av huset, en så kallad överlåtelsebesiktning. Det är egentligen köparens plikt att en sådan genomförs men det ligger också mycket i säljarens intresse att göra en sådan. Ni vill se till så att det inte uppstår några konstigheter efter köpet, som ni sedan blir skyldiga att åtgärda. Ni vill känna till alla fel och brister redan nu, innan köpet går igenom så att ni har ert på det torra. En besiktningsman kommer för att genomföra besiktningen av huset. Eventuella fel kommer att stå i protokollet.